Czerwone curry z krewetkami
Składniki
- 24 krewetki tygrysie, najlepiej surowe/mrożone
- 1 puszka pędy z bambusa
- 2 łyżki czerwonego curry
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 puszka mleka kokosowego 400ml
- 0.75 szklanki śmietanki 30%
- 4 liście kaffiru( liście z drzewa limonkowego)
- 0.25 czerwonej papryki
- 1 trawa cytyrnowa
- 3 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki świeżej kolendry
- 1 łyżka olej kokosowy
- 7 listków bazyli tajskiej
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzewamy olej w woku dodajemy pastę curry, przesmażamy ją ok 1 min. Dodajemy pokrojoną trawę cytrynową, pokrojone w paski liście kaffiru, posiekany imbir, łodygi i korzeń kolendry, przesmażany kolejną minutę.
Krok 2
Dodajemy oczyszczone i umyte krewetki, podsmażamy ok 3-4 min, dodajemy pędy z bambusa(duża puszka), oraz czerwoną paprykę, pokrojoną w słupki. Dodajemy sos rybny.
Krok 3
Po kolejnych 5 min zalewamy wszystko puszką mleka kokosowego oraz śmietanką. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia, na końcu dodajemy posiekane świeże listki kolendry i bazylii tajskiej.
Gotowe