Smażony dorsz z jarmużem
Składniki
na rybę i jarmuż
- 4 filety z dorsza
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 3 serca karczochów w oliwie z oliwek
- 300 g jarmużu
- 2 orzeszki pinii
- masło klarowane
- sól morska
- pieprz czarny
na pesto z rukoli
- 100 g rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 30 g orzeszków pinii
- 30 g orzechów nerkowca
- 1 łyżka startego parmezanu
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Zmiksuj składniki na pesto.
Kaszę jęczmienną ugotuj wedle wskazówek na opakowaniu i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i dodaj kaszę. Smaż 1 minutę mieszając i dodaj posiekane karczochy. Wymieszaj dokładnie, dopraw ewentualnie solą i pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce lub na patelni na małym ogniu.
Krok 2
Jarmuż przelej wrzątkiem, osusz. Podsmaż na łyżeczce masła klarowanego z orzeszkami pinii około 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Na innej patelni rozgrzej masło klarowane i smaż posoloną i obraną ze skóry rybę po 3 minuty z każdej strony.
Krok 3
Podgrzej pesto z rukoli.
Na talerzu połóż porcję kaszy, rybę, obok jarmuż z orzeszkami pinii i pesto z rukoli. Rybę posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.