Kasza gryczana zapiekana z mięsem i warzywami
Składniki
- 200 g kaszy gryczanej
- 500 ml wrzącej wody
- 1 szt kostka wołowa
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 szt jajko
- 1 ząbek czosnku
- 0.33 łyżeczki soli
- 1 łyżka majeranku
- 6 szt pieczarek
- 1 szt czerwonej papryki
- 1 szt dużej cebuli
- 50 g parmezanu
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Do mielonego mięsa dodajemy jajko, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kulki.
Krok 2
Kostkę wołową rozpuszczamy we wrzątku. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy kaszę i zalewamy bulionem.
Krok 3
Układamy pieczarki pokrojone w plastry, na nich mięsne kulki.
Krok 4
Cebulę i paprykę kroimy w paski, układamy na wierzchu. Możemy odrobinę posolić.
Krok 5
Całość zapiekamy około 1 godz w 180 stopniach. 3 minuty przed końcem posypujemy zapiekankę parmezanem startym na drobnych oczkach.