Dorsz pieczony na jarmużu
Składniki
- 600 g filetów z dorsza
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g jarmużu
- 2 kalarepy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 0.5 łyżeczki kolendry
- 0.5 łyżeczki cząbru
- sól
- 2 łyżki mąki
- masło klarowane
- 1 garść mieszanki kiełków
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Krok 2
Jarmuż myjemy i oczyszczamy z grubych łodyg. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić na bok.
Krok 3
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dorzucić jarmuż, oprószyć lekko solą. Jeżeli będzie uciekał z patelni, przykryć. Podsmażyć ok. 4 minuty, aż wyraźnie zmniejszy objętość i zmięknie.
Krok 4
Kalarepę obrać, pokroić w kostkę. Rzodkiewki opłukać, przekroić na połówki. Na drugiej patelni rozgrzać trochę masła. Wrzucić kalarepę i rzodkiewki. Dusić na średnim ogniu ok. 4 minuty. Następnie wymieszać z jarmużem. Doprawić mieloną kolendrą, cząbrem, solą. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Filety panierować w mące, nadmiar strzepnąć. Krótko obsmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Ułożyć na warzywach.
Krok 6
Piec 15-18 minut w zależności od grubości ryby. Upieczoną rybę posypać kiełkami, od razu podawać.
Dobrym dodatkiem będzie brązowy ryż.