Kotlety ziemniaczano-jaglane Eli
Składniki
- 1 kg ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia
- 1.5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 20 dkg kiełbasy chorizo
- 2 szt cebule
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 szt jajek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- do obtoczenia kotletów bułka tarta
- do smażenia olej
- szt
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną sparzyć na sicie wrzątkiem. W garnku zagotować 3 szklanki osolonej wody. Sparzoną kaszę włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po ugotowaniu kaszę wyłożyć na miskę i ostudzić.
Krok 2
Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Krok 3
Cebule obrać z łupinek i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Krok 4
Kiełbasę chorizo obrać z osłonki i pokroić w drobną kostkę.
Krok 5
Na patelni rozgrzać olej,dodać chorizo,cebulę,czosnek,smażyć aż cebula się zeszkli i ostudzić.
Krok 6
Natkę pietruszki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
Krok 7
Do kaszy dodać ziemniaki,kiełbasę z cebulą i czosnkiem,natkę pietruszki,jajka,mąkę ziemniaczaną i pszenną,przyprawę do grilla,sól i pieprz. Masę ziemniaczano-jaglaną dokładnie wymieszać.
Krok 8
Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
Krok 9
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano.
Krok 10
Usmażone kotlety wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 11
Kotlety można podawać z sosami. Ja podałam z sosem pieczeniowym. Smacznego!