Zapiekany bakłażan z pęczakiem
Składniki
- 2 szt bakłażana
- 100 g suchego pęczaku
- 1 szt czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 0.5 szklanki zielonych oliwek bez pestek
- świeży tymianek
- świeże oregano
- oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Pęczak gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, ale skracając czas gotowania o 5 minut.
Bakłażany kroimy na pół, wydrążamy je zostawiając ściankę o grubości około pół centymetra. Wydrążony miąższ bakłażana kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy czosnek, lekko przesmażamy. Dodajemy miąższ z bakłażana, również przesmażamy. Oliwki kroimy na plasterki i dorzucamy na patelnię, następnie dodajemy ugotowany pęczak. Wszystko smażymy razem przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy i dodajemy świeże zioła, mieszamy.
Bakłażany napełniany farszem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bakłażany przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią aluminiową, delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy przez 40 minut. Od razu podajemy.