Dorsz z sosem holenderskim i peczonymi warzywami
Składniki
- 70 dkg filetów z dorsza (najlepiej samych polędwiczek)
- 100 g masła
- 4 żółtka
- sok z połowy cytryny
- Tabasco original
- olej do smażenia
- kilka kolorowych marchewek
- kilka pietruszek
- sos sojowy Kikkoman
- Tabasco garlic
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Sos holenderski: Jajka wyjmij z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Oddziel białka, żółtka i ubij rózgą na puszystą pianę. Powoli dodawaj do masy sok z cytryny (możesz to zrobić na parze), cały czas ubijaj, stopniowo dolewaj rozpuszczone, gorące masło. Dopraw solą i pieprzem. Dla nadania ostrości dodaj kilka kropel TABASCO®. Sos powinien być gęsty i konsystencją przypominać majonez.
Krok 2
Karmelizowane młode warzywa: Warzywa obierz, umyj i osusz. Pokrój na równej wielkości kawałki (plastry lub paski). Zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odsącz i osusz. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa. Po chwili smażenia, dodaj miód i trochę sosu sojowego. Duś jeszcze kilka minut, następnie doprawiamy do smaku pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Garlic.
Krok 3
Dorsz: Filety z dorsza opłucz i osusz, podziel na porcje i przypraw solą. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na grubych oczkach tarki i smaż kilka minut w głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoto. Odsączone ziemniaki, ułóż obok dorsza polanego gęstym sosem holenderskim. Podawaj z duszonymi w maśle warzywami.