Sakiewki w sosie pomidorowo serowym
Składniki
ciasto naleśniki
- 1 szklanka mąka pszenna
- 0.33 szklanki woda gazowana
- 0.5 szklanki mleko
- 1 szczpyta sól
- 1 szt jajko
- 2 łyżki olej rzepakowy
farsz
- 1 szt pierś z kurczaka
- 1 szt cebula
- 1 ząbek czosnek
- 1 szczpyta sól, pieprz
- 0.5 łyżeczki przyprawa do kurczaka Galeo
- 1 szt por biała część
- 3 łyżki olej rzepakowy
- sos:
- 500 ml przecier pomidorowy
- 80 g serek fromage czosnkowy
- 1 szczpyta pieprz
- 1 garść bazylia świeża
- 2 łyżki ser żólty
Przygotowanie:
Krok 1
Do wysokiego pojemnika przekładam składniki na naleśniki i miksuję blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju.
Pierś z kurczaka, obraną cebula i czosnek mielę maszynką do mięsa. Por kroję i przesmażam na oleju. Dodaję mięso i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Na każdym naleśniku układam dwie łyżki farszu. Formuje sakiewki i spinam wykałaczką.
Sos:
Przecier przelewam do garnka i na wolnym ogniu przesmażam aż się zredukuje i zrobi gęsty. Na końcu dodaję fromage, pieprz. Nie solę bo serek jest słony. do naczynia do zapiekania wlewam sos, układam sakiewki i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 25 minut. Przed końcem posypuję serem . Przed podaniem dodaję bazylię świeżą.