Bezglutenowe pierożki

Dodany przez: ewa (więcej moich przepisów)

Bezglutenowe pierożki są pyszne i zdrowe. Fajna propozycja na świąteczny stół. Dobre dla osób, które muszą unikać glutenu. Mąka z ciecierzycy i farsz marchewkowo - serowy na bakaliowo - orzechowej sałacie... Chyba nie trzeba Was długo przekonywać. Bezglutenowe pierożki to gwarancja dobrego jedzenia!    
Obejrzane: 2670
Porcje: 10
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto:

  • 450 g mąki z ciecierzycy
  • 280 ml wody
  • jajko
  • Do smaku:
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 300 g marchewki
  • 250 g twarogu
  • cebula biała
  • cebula czerwona
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej śliwki
  • 100 g orzechów laskowych
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • Sos:
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sałatka:
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej śliwki
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g pestek dyni
  • 1 opakowanie rukoli
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Mąkę zaparzamy gorącą wodą. Kiedy powstanie klajster, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i przygotowujemy farsz.

Krok 2

Farsz - Marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i drobno posiekaną cebulkę i czosnek smażymy na złoto - na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżo startym imbirem i skórką z cytryny. Farsz studzimy. Przestudzony łączymy z rozdrobnionym twarogiem. Dodajemy drobno posiekane rodzynki, suszone śliwki i orzechy uprzednio uprażone w piekarniku przez około 8 minut temperaturze 180 stopni. Dodajemy łyżeczkę mielonej trawy cytrynowej. Dokładnie mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm. Wykrawamy krążki, które faszerujemy marchewkową masą. Lepimy pierożki. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie - od momentu wypłynięcia około 2 minuty. Podajemy z pietruszkowym sosem.

Krok 3

Sos - Wszystkie składniki dokładnie blendujemy do uzyskania konsystencji sosu.

Krok 4

Na talerz wykładamy rukolę. Posypujemy ją rodzynkami, pestkami dyni skórką pomarańczową i posiekanymi śliwkami. Całość polewamy sosem pietruszkowym. Wykładamy podsmażone pierożki. Każdy z elementów dania doprawcie wg uznania solą i pieprzem. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×