Puree ziemniaczane z serem brie
Składniki
- 900 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 150 g sera brie
- 0.33 szklanki mleka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- szczypiorek
Przygotowanie:
Krok 1
Podziel ser na trójkąciki i usuń białą skórkę. Następnie pokrój go w małą kostkę i odstaw na czas gotowania ziemniaków, by nabrał temperatury pokojowej.
Ziemniaki umieść w garnku i zalej wodą, tak by były tylko lekko przykryte. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 12-15 minut, lub do miękkości. Odcedź je i ponownie włóż do tego samego garnka. Następnie dodaj ser, mleko, sól i pieprz i rozgnieć dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj w pojemniku blendera aby otrzymać jedwabisty efekt. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
Posyp szczypiorkiem i ewentualnie pieprzem i podawaj z ulubionym daniem głównym.