Empanadas – argentyńskie pierożki, których musisz spróbować!
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 szt jajka
- 0.5 szklanki zimnej wody
- 3 łyżki oleju
- 300 g mielonego wieprzowo-wołowego
- 150 g sera Gouda MSM Mońki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt cebuli
- 1.5 szt dojrzałej papryki
- płatki chilli
- 0.5 pęczka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej do głębokiego smażenia
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto wymieszać, stopniowo dodając wodę i wyrobić na jednolitą masę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykroić średniej wielkości kółka (najlepiej użyć spodu małej miseczki lub szklanki). Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia.
Krok 2
Następnie dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i podlać wodą. Po kilku minutach duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i płatki chili. Na koniec dołączyć dwie łyżki masła, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Dodać ser starty na grubych oczkach, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać z zimnym farszem (zagnieść dłonią).
Krok 3
Z gotowego farszu mięsnego uformować kulki w wielkości orzecha włoskiego, położyć na wykrojone krążki z ciasta i skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucić na rozgrzany, głęboki olej i smażyć do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyjęte z garnka ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, czy ostrym pomidorowym.