Tarta szparagowa z czerwoną papryką
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 szt jajo
- 1 łyżeczka mleka zimnego
- sól i pieprz
Nadzienie
- 30 szparagów
- 4 szt marynowanej papryki w oleju
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Krok 1
Rozwałkuj ciasto na 3 mm grubości wylep nim formę do ciasta, wstaw do lodówki na 20 min. Nakłuj ciasto widelcem, piecz bez nadzienia przez 25 min w temp 190 st. Ugotuj szparagi w osolonej wodzie do miękkości, przelej zimną wodą i osusz. Paprykę osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w drobną kostkę i rozsyp na cieście. W misce roztrzep jajka, żółtka, śmietanę, dodaj sól pieprz. 3/4 mieszanki wylej na paprykę, połóż szparagi na papryce - po dwa wzdłuż całego ciasta. Na szparagi ostrożnie wylej resztę roztrzepanych jaj i śmietany. Piecz przez 30 min w 170 st. Smacznego!