Tagine z kurczaka z suszonymi śliwkami
Składniki
Marynata
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka papryki
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0.5 łyżeczki czarny pieprz
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Danie główne
- 500 g filetów z udek kurczaka
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 200 g zielonej fasolki
- 150 g suszonych śliwek
- 1 puszka pomidorów pelati
- 200 ml bulionu
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję cała noc.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy.
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy przez chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki, fasolkę szparagową i pokrojone na pół śliwki szydłowskie, delikatnie solimy. Naczynie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny.