Kumato faszerowane
Składniki
- 10 pomidorów kumato
- 12 łyżek kaszy kus kus
- 5 płatków bekonu
- 4 pieczarki
- 2 szparagi
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera żółtego
przyprawy
- sól
- pieprz
- czubrica
- pieprz ziołowy
- cygańska
Przygotowanie:
Krok 1
Bekon umieścić na srebrnej folii. Piec w piekarniku na grillu w temperaturze 200 stopni, około 15 minut, aż będzie chrupki i zrumieniony.
Krok 2
W tym czasie kaszę wymieszać z czubricą i zalać wrzącą wodą do poziomu kaszy.
Krok 3
Pieczarki opłukać i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową zalać wrzącą wodę i odstawić na 10 minut. Odcedzić i pokroić na malutkie kawałki.
Krok 4
Pomidory opłukać. Odciąć wierzchnią część i wydrążyć środek - nie uszkadzając zewnętrznej warstwy. W środku każdy owoc posypać lekko solą, pieprzem i bazylią.
Krok 5
Do kaszy dodać: posiekany czosnek, pieczarki, fasolkę, 1/3 części miąższu z pomidorów oraz bekon pokrojony w kostkę. Przyprawić do smaku. Dokładnie wymieszać.
Krok 6
Farszem nadziewać pomidory. Wierzch posypać startym serem. Piec w temperaturze 180-200 stopni około 15 minut.
Krok 7
Podawać ciepłe, ale smakuje również na zimno.