Quiche z boczkiem i porem na kruchym cieście
Składniki
Kruche ciasto
- 1.5 kubka mąki pszennej lub tortowej
- 125 g schłodzonego masła (2/3 kostki 200g )
- 4 łyżki wody
- 1/2 łyżeczek soli
Nadzienie
- 1 większy por
- 25 dkg boczku wędzonego w kawałku
- 250 ml śmietany 22%
- 20 dkg świeżo startego ementalera
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto kruche: do malaksera wsypujemy mąkę oraz sól, mieszmy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy ok. 30 sek do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy wodę i miksujemy całość kilka razy do połączenia się składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto układmy na blacie/stolicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie którą posiadamy.
Formę natłuszamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośredni na nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy. (Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć sie jego nadmiaru). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min.
Po wyjęciu z lodowki cisto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami.
Ciasto pieczemy ok 10 min w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Kroimy pora i wrzucamy na patelnię z oliwą, zmniejszamy ogień i dusimy mieszając ok 10 min.
Krok 3
Do miski wrzucamy: pokrojony boczek, uduszonego pora, śmietanę, starty ser, jajka i mieszmy kilka razy łącząc składniki. Dodajemy pieprz i sól do smaku (uwaga! wędzony boczek jest dosyć słony, wiec soli dodajemy naprawde minimalną ilość).
Krok 4
Piekarnik rozgrzewany do temperatury 180 stopni. Masę wylewamy na uprzednio upieczony spód i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Masa powinna się ściąc i zarumienić. Danie podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego.