Sałatka z dzikiego ryżu i tofu w łódeczkach z bakłażana
Składniki
- 1 bakłażan
- 10 szt pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 1 pęczek naci pietruszki
- 10 szt zielonych oliwek
- 1 oliwka czarna
- 1 woreczek ryżu dzikego
- 1 kukurydza konserwowa
- 2 łyżki sosu hoisin
- sól
- pieprz
- 10 łyżek oliwy
- bazylia suszona
- 0.5 szt papryczki chili
Przygotowanie:
Krok 1
Ryż dziki gotuje 30 minut. Bakłażana kroje wzdłuż na pół i wydrążam środek. Miąższ kroję na kawałki i smażę, doprawiam solą, pieprzem. Bakłażana solę i odstawiam na 15 min aż puści sok. Myje pod wodą i smażę na patelni grillowej z 2 stron
Krok 2
Tofu marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, bazylię suszoną i smażę razem z bakłażanem 10 minut. Do miseczki wkładam ryż ugotowany, dodaję usmażony środek bakłażana, pietruszkę pokrojoną natkę, 4 pomidorki koktajlowe pokrojone, 1 małą puszkę kukurydzy, i 2 łyżki sosu hoisin. Pół papryczki chili przekrawam na pół, pozbawiam pestek , kroję drobno i dodaję do farszu.
Krok 3
Doprawiam solą, pieprzem do smaku. Całość mieszam. Farszem nadziewam usmażone bakłażany , dekoruję pomidorkami koktajlowymi i dodaję pokrojone tofu i oliwki zielone.
Krok 4
Talerz dekoruje kwiatkiem z pomidorków koktajlowych, oliwką i pietruszką. Smacznego