Grillowany łosoś w stylu tex-mex
Składniki
Ryba
- 400 g filetu z łososia
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
Salsa
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka mała puszka kukurydzy bez cukru
- 1 szt dojrzałe awocado
- 2 szt dojrzałę pomidory malinowe
- 1 szt sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka zielonego tabasco
- 1 łyżeczka sosu cholula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 2 szczypty soli
- 1 pęczek szparagów (dodatek do dania)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 szczpyta soli
- 1 łyżeczka oliwy
- 3 szt cząstki limonki
- 3 szt tortille (opcjonalnie, ponieważ i bez nich danie jest sycące)
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na marynatę mieszamy.
Łososia dzielimy na 3 porcje i nacieramy mieszanką. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Krok 2
Fasolę i kukurydzę płuczemy i osączamy na sitku.
Mieszamy z pokrojonymi pomidorami, rozgniecionym za pomocą widelca awocado oraz sosami, sokiem z limonki, ziołami i przyprawami.
Krok 3
Umyte szparagi nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i na patelni grillowej smażymy do miękkości (około 8 minut).
Jeśli mamy drugą grillową patelnię to w tym samym czasie smażymy na niej łososia.
Jeśli nie mamy, to szparagi przekładamy na zwykłą nagrzaną patelnię i przykrywamy aby trzymała ciepło. Łososia natomiast smażymy na patelni po szparagach.
Krok 4
Opcjonalnie, podgrzewamy tortille.
Gotową rybę podajemy na salsie z fasoli i awocado wraz z grillowanymi szparagami i cząstkami limonki.
Smacznego :)