Fish Pie
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 marchewka
- 2 selery naciowe
- 150 g dobrego sera Cheddar
- 1 cytryna
- 0.5 czerwonej papryczki chili (posiekanej bez nasion)
- 0.5 pęczka posiekanej pietruszki
- 300 g filet z łososia bez ości
- 300 g wędzonego pstrąga
- 125 g surowych obranych krewetek
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw wodę na ziemniaki,
Krok 2
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, ugotuj do miękkości
Krok 3
Wybierz naczynie do zapiekania, wstaw do środka tarkę i zetrzyj marchewkę, selera i ser Cheddar na średnich oczkach oraz skórkę z cytryny na drobnych. Dodaj chili oraz pietruszkę
Krok 4
Łososia oraz pstrąga pokrój w kostkę ok 2-3cm, skrop sokiem z cytryny i razem z krewetkami wrzuć do naczynia z warzywami/serem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, żeby równo rozłożyly się w naczyniu. Posól, popieprz.
Krok 5
Ziemniaki powinny być już ugotowane, odcedź, dodaj oliwę z oliwek i rozgnieć - chcesz uzyskać konsystencję puree.
Krok 6
Rozsmaruj ziemniaczane puree na wierzchu mieszkanki, widelcem możesz zrobić \\\'szlaczki\\\' :)
Krok 7
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 40min lub aż góra będzie złocista/przypieczona. Podawaj gorące z ketchupem i czymś zielonym...