Gołąbki z botwiną i kaszą jęczmienną
Składniki
- 1 kapusta biała
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 pęczek botwiny
- 1 dymka ze szczypiorem
- 1 łyżka masła klarowanego
- 400 g mięsa wołowego mielonego
- 0.75 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej suchej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- mieszanka ognista do smaku
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżek botwinki gotowanej do farszu
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 gałązek świeżej kolendry
- sól morska do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Z kapusty wycięłam głąb i sparzyłam ją w garnku kilka minut oddzielając liście po kolei.
Krok 2
Kaszę ugotowałam na sypko czyli do 3/4 szklanki przepłukanej na sicie kaszy dodałam 1,5 szklanki wody i gotowałam jakieś 15 minut.
Po ugotowaniu kasze odstawiłam do wystudzenia.
Krok 3
Cebulkę wraz ze szczypiorem posiekałam, posiekałam także botwinkę i podsmażyłam je na rozgrzanym maśle, potem przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam jakieś 8 minut.
Z tej porcji odłożyłam 3 łyżki do sosu.
Krok 4
Do miski włożyłam mięso mielone wołowe, ugotowaną kaszę oraz podduszoną botwinkę.
Dodałam także sól, pieprz i mieszankę ognistą i wyrobiłam farsz na jednolitą masę.
Krok 5
Na liściu kapusty układałam porcje farszu i zawijałam najpierw boki a potem rolowałam liścia.
I tak do wyczerpania farszu i liści.
Na dno garnka włożyłam liść kapusty i ściśle jeden obok drugiego układałam gołąbki łączeniem do dołu.
Gołąbki podlałam bulionem wieprzowym, przykryłam drugim liściem kapusty i dusiłam pod przykryciem do miękkości.
Krok 6
Sos:
Odłożoną uduszoną botwinkę ( 3 łyżki ) włożyłam do jogurtu, wcisnęłam czosnek oraz posiekane liście kolendry i zmiksowałam na gładki sos.
Doprawiłam solą morską i pieprzem.