Pierś kurczaka w migdałach z sosem truskawkowym
Składniki
Kotlety
- 1 pierś z kurczaka
- 0.5 kubka migdałów ze skórką
- 1 białko kurze
- sól do opruszenia kotletów
Sos truskawkowy
- 1 kubek truskawek świeżych lub mrożonych
- 1 łyżeczka cukru brązowego (może być: zwykły lub ksylitol )
- 1 łyżka octu balsamicznego
- mała gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Krok 1
Do wysokiego naczynia przekładamy migdały, rozdrabniamy blenderem do momentu uzyskania konsystencji bułki tartej.
Krok 2
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka ścinamy w połowie wysokości. Rozbijamy tłuczkiem (wystarczą dwa - trzy uderzenia) i ręką formujemy wygląd kotleta. Lekko solimy.
Krok 3
Kotlety zanurzamy w białku i obtaczamy w zmiksowanych migdałach. Tak przygotowane kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 na 20 min ( do momentu zarumienienia panierki, ważne aby zbyt długo kotletów nie piec ponieważ mięso może być suche). Kotlety można lekko spryskać oliwą (najlepiej w atomizerze) pomoże to w ich szybszym zarumienianiu.
Krok 4
Truskawki, sos balsamiczny, cukier, cienko posiekany rozmaryn zmiksować w blenderze, przelać do garnka i na średnim ogniu redukować do momentu odpowiedniego zgęszczenia sosu.
Krok 5
Kotlety ułożyć na talerzu, sos przelać do małej miseczki/kokilki, podawać ciepłe. Smacznego :)