Szaszłyki w winnej marynacie
Składniki
- 1 kg filetu z kurczaka
- 2 cebule
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0.5 łyżeczki rozmarynu
- 0.5 łyżeczki tymianku
- 0.5 łyżeczki oregano
- 1 ząbek czosnku
- 3 suszone papryczki chili
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę: Wino połączyć z olejem, sosem sojowym oraz octem balsamicznym, wymieszać. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku oraz posiekane papryczki chilli. Wsypać zmieszane zioła, doprawić solą i pieprzem. Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać, szczelnie zamknąć (najlepiej w próżniowym pojemniku) i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Krok 2
Cebule oczyścić, pokroić w plastry. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i cebulę. Opiekać na grillu około 20minut, często obracając.