Pierogi z serem i dynią z sosem z czerwonego wina i malin
Składniki
Pierogi
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g białego sera
- 200 g puree z dyni
- kardamon
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- imbir
- cukier
sos winno malinowy
- 200 ml wina czerwonego
- skórka otarta z cytryny
- cukier lub miód
- 4 goździki
- kardamon mielony
- cynamon
- imbir
- 100 g malin
Przygotowanie:
Krok 1
Zagniatamy ciasto na pierogi. Zawijamy w folię i odkładamy na ok 30 min.
Krok 2
Puree z dyni wymieszać z rozdrobnionym serem, doprawić do smaku gałką muszkatołową, imbirem, kardamonem, cynamonem, cukrem....
Krok 3
Ciasto na pierogi podzielić na 2-3 części, rozwałkować bardzo cienko i literatką wycinać kółka. Na połowę z nich układać łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładnie pierogi pozbywając się powietrza.
W garnku gotujemy wodę solimy ją delikatnie. Wkładamy nasze pierogi i gotujemy kilka min od momentu wypłynięcia.
Krok 4
Sos zaczynamy robić od typowego grzańca. Czyli wlewamy wino do garnka, słodzimy je do smaku miodem bądź cukrem, dodajemy odrobinę kardamonu, imbiru, skórkę otartą z ok połowy cytryny, goździki, cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak redukując ilość wina. Trwa to ok 15 min na umiarkowanym ogniu. Dodajemy maliny Ja miałam mrożone i wrzuciłam 2 duże garście. Gotujemy kilka min do delikatnego zgęstnienia. Próbujemy i doprawiamy do smaku przyprawami (jeżeli jeszcze czegoś nam tu brakuje).
Przecieramy przez sito. Gotowy sos wylewamy na talerze i układamy nasze pirogi.
Efekt wow gwarantowany!