Grillowany arbuz
Składniki
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta sody oczyszczonej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 0.33 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
- 1 opakowanie rukoli
- 0.5 arbuza
- 250 g sera białego
- 0.5 szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Przesiać mąkę dodać mleko, jajka, sól, sodę i 2 łyżki roztopionego masła.
Zmiksować i odstawić na około 30 minut.
Przed samym smażeniem naleśników dolać 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej.
Rozgrzać patelnię i olej - smażymy naleśniki.
Krok 2
Z połówki arbuza wycinamy kwadraty grubości około 1 cm. Usuwamy pestki.
Kawałki arbuza skrapiamy oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron po około 2 minut z każdej strony.
Ocet balsamiczny wlewamy do rondelka i stawiamy na palnik. Czekamy aż się zredukuje i osiągnie konsystencję syropu.
Ser biały rozdrabniamy na kawałeczki.
Krok 3
Na gotowe naleśniki układamy rukolę - ser - arbuz i znów przekładamy tym samym i skrapiamy octem balsamicznym.
Ułożenie zależy od Was ;)