Grillowany kurczak z dressingiem ze szpinaku, suszonych pomidorów i orzechów nerkowca
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki mieszanki przypraw
- 4 szklanki młodych liści szpinaku
- 0.5 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
- 0.5 szklanki orzechów nerkowca, częściowo rozgniecionych
- kilka kropel oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Filety opłukać, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć mieszanką przypraw i odłożyć. Szpinak opłukać i osuszyć na ścierce.
Krok 2
Pomidory pokroić w cienkie paski, orzechy częściowo rozgnieść.
Krok 3
Na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oliwy, smażyć filety z dwóch stron na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony.
Krok 4
Na drugiej patelni uprażyć orzechy, dodać pomidory, na koniec liście szpinaku. Smażyć około 1,5 minuty na średnim ogniu. Od razu zdjąć patelnię z ognia i wyłożyć szpinak z pomidorami na talerze. Na nim ułożyć filety i podawać. Proste, pyszne danie.