Wołowina w sosie
Składniki
- 1 kg mięsa wołowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 30 dkg pieczarek
- 40 dkg czarnej fasolki
- 150 ml wina czerwonego półsłodkiego
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 4 papryki
- kolendra
- mięta
- płatki migdałów
- sos sojowy
- sos Worcestershire
- sos z papryczek piri - pii
- 2 łyżki śmietany
- olej
- czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso pokrój w paseczki i zamarynuj w sosie Worcestershire, czosnku i pieprzu. Fasolę namocz, a potem ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dolej wino i gotuj, aż odparuje. Przełóż do garnka i gotuj na średnim ogniu. Na tej samej patelni rozgrzej olej i na dużym ogniu podsmaż posolone i posypane świeżo zmielonym pieprzem mięso (zrazówki). Dodaj go do garnka z cebulą.
Krok 3
Podsmaż pieczarki obrane i pokrojone w grubsze plastry, dodając pieprz i sos sojowy. Przełóż je również do garnka z sosem. Gotuj sos na wolnym ogniu około 40 minut. Dolej przecier pomidorowy oraz czarną fasolkę. Gotuj sos jeszcze 30 minut. Jeśli będzie potrzeba - dolej gorącą wodę.
Krok 4
Dodaj paprykę ( czerwoną zgrillowaną, pozbawioną skórki i pokrojoną w paseczki), zioła oraz sos z papryczek piri - piri. Dopraw sos solą i pieprzem. Zamieszaj i dodaj śmietanę 18%.
Krok 5
Sos podawaj razem z ryżem (ja użyłam jaśminowego). Posyp danie uprażonymi płatkami migdałów oraz świeżo posiekaną miętą i kolendrą. Smacznego.