Kakaowe pappardelle z sosem z sera pleśniowego z orzechami laskowymi i migdałami
Składniki
makaron
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 szt jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- odrobine letniej wody
sos
- 100 g sera lazur
- 150 ml jogurtu naturalnego
- odrobine płatków migdałów
- odrobine orzechów laskowych
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
ciasto na makaron: mąkę, kakao, jajko, oliwę z oliwek, sól i odrobinę wody zagniatamy na elastyczne ciasto, dodajemy więcej mąki jeśli ciasto jest zbyt kleiste.
Odstawiamy na 30 min, żeby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie, oprószone ciasto mąką, bardzo cienko wałkujemy i wycinamy pasma szerokości ok. 3cm.
Gotujemy ok. 5 min w osolonej wodzie z odrobiną oleju albo oliwy z oliwek.
Krok 2
sos: ser pleśniowy podgrzewamy w garnuszku z jogurtem naturalnym, na małym ogniu, tak żeby ser się rozpuścił.
Gotowy makaron polewamy sosem, posypujemy migdałami i rozgniecionymi orzechami laskowymi.
Solimy i pieprzymy, jeśli jest taka potrzeba.