Hamburgery Aloha
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 0.25 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka kminu w proszku
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 jajko
- 1 ananas (obrany i pokrojony w spore kawałki)
- 8 plasterków goudy
- 8 bułek
- szczypt soli do smaku
- sos bbq
Przygotowanie:
Krok 1
Połącz mięso mielone, sos sojowy, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki chili w proszku, sól, kmin, czosnek i jajko. Wymieszaj ręką i podziel na 8 równych części. Uformuj burgery (ok. 1,5-2cm wysokości) i posyp pozostałą wędzoną papryką i chili. Odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut.
Krok 2
Kiedy mięso się 'przegryza' rozpal grilla. Hamburgery grilluj, aż będą lekko brązowe (około 8 minut) i przerzuć na drugą stronę. W ostatnich 2 minutach grillowania przykryj burgery plasterkami sera do stopienia. Zdejmij burgery z grilla i zanim podasz pozwól mięsu "odpocząć" przez kilka minut. Podczas gdy mięso jest na grillu rozsmaruj odrobinę masła na każdej z bułek i również umieścić na grillu. Kawałki ananasa nabij na drewniane patyczki i umieścić je na grillu razem z mięsem i bułkami. Grilluj, obracając od czasu do czasu, aż będą lekko brązowe.
Krok 3
Złóż hamburgery w całość i cieszyć się pysznym posiłkiem :)