Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami
Składniki
- 1 podpieczone ciasto kruche na tarty słone
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0.5 szklanki cebuli
- 150 g kiełbasy
- 230 g pieczarek
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 szklanka mleka
- 0.75 szklanki startego sera żółtego
- 0.75 łyżeczki soli
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 3 duże jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Na średnim ogniu, w dużej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż przez około 15 minut lub delikatnego zarumienienia (ma być skarmelizowana, nie spalona). Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż do lekkiego zarumienienia, kolejne 5 minut .
Włóż do patelni pieczarki i smaż, często mieszając, aż odparuje z nich wilgoć, około 4-5 minut. Po tym czasie dodaj szpinak i smaż do zwiędnięcia,kolejne 5 minut.
W małej miseczce wymieszaj trzepaczką 1 szklankę mleka, ser, sól, gałkę muszkatołową i jajka. Przelej masę do patelni z nadzieniem i dokładnie całość wymieszaj.
Przełóż nadzienie do formy z podpieczonym ciastem kruchym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz przez 35 minut lub do momentu ścięcia się nadzienia.