Tortilla z jarmużem i cukinią
Składniki
- 8 ziemniaków
- zielona cukinia
- 2 cebule
- 6 jajek
- 0.5 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- suszony koperek
- 150 g jarmużu
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Smażyć je na lekkim ogniu. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażyć na wolnym ogniu.
Krok 2
W międzyczasie jarmuż pokroić w mniejsze kawałki. Usunąć łykowate części i podgotować we wrzącej wodzie około 5-6 minut.
Krok 3
Podgotowany jarmuż wrzucić do patelni. Gdy ziemniaki będą usmażone, dodać cienko pokrojoną cukinię w plastry i lekko dusić kolejnych 5 minut.
Krok 4
Wszystkie warzywa delikatnie wymieszać. Gdy będą miękkie, wylać na nie jajka z wymieszaną solą. Przyprawić koperkiem i pieprzem do smaku. Gdy jajka się zetną i dobrze skleją warzywa obrócić przy pomocy talerza tortillę na drugą stronę. Zlać część oliwy z patelni. Następnie położyć tortillę na patelnię, żeby równomiernie zapiekła się druga strona.
Krok 5
Przyprawić z drugiej strony do smaku.