SMAŻONY ŁOSOŚ Z KASZĄ JAGLANĄ I GRILLOWANYMI WARZYWAMI
Składniki
- 150 g filetu z łososia (ze skórą)
- ½ torebki kaszy jaglanej
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
- sól sodowo-potasowa
- pieprz
- pestki słonecznika
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z opisem na opakowaniu. Pokrój w plastry cukinię oraz paprykę, dopraw solą i pieprzem. Grilluj na rozgrzanej patelni grillowej.
Krok 2
Przekrój filet na dwie części (jeśli jest duży). Na osobnej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zacznij smażyć łososia od strony skóry na średnim ogniu. Smaż przez 3 minuty każdą stronę, a potem tę bez skóry dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z oliwą z oliwek i posiekaną natką pietruszki. Ułóż na talerzu kaszę, filet z łososia oraz grillowane warzywa, posyp po wierzchu pestkami słonecznika. Udekoruj natką pietruszki.