Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym
Składniki
- 4 szt plastrów schabu wieprzowego
- 1 szt czerwona cebula
- 4 plastrów upieczonej dyni
- sól morska do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sos śliwkowy
- 1000 g śliwek
- 2 szt cebule
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 0.5 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżki cukru
- 0.25 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- masło do smażenia
- sól morska do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie olejem i posypujemy przyprawami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Plastry schabu dobrze rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Powinny być cienkie, ale uważajmy, aby się nam nie porwały. Oprószamy je solą i pieprzem.
Z upieczonej dyni delikatnie zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Na plastrze schabu układamy plaster dyni i ósemkę cebuli. Mięso dosyć ciasno rolujemy i spinamy wykałaczką.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, smażymy roladki z każdej strony na złocisty kolor. Zmniejszamy ogień, mięso podlewamy bulionem,przykrywamy i dusimy przez 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Śliwki drylujemy, kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy śliwki i cukier, lekko przesmażamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż owoce puszą sok. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino i dusimy przez 15 minut.
Roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z ryżem, ozdabiając wszystko natką pietruszki,