Jaglane kluski
Składniki
KLUSKI
- 350 g kaszy jaglanej
- 75 g marchewki
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g mąki ryżowej
- sól
- pieprz
PONADTO
- 50 g parmezanu
- 30 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Jeszcze gorącą kaszę utrzyj blenderem, tak aby powstała gładka masa.
Krok 2
Dodaj roztartą widelcem ugotowaną marchewkę oraz mąki. Całość dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 3
Powstałe ciasto wymieszaj przy pomocy łyżki.
Krok 4
Oprószonymi mąką ryżową dłońmi uformuj zgrabne kulki. Gotowe kładź na podsypaną mąką ryżową tacę.
Krok 5
Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty (od momentu wypłynięcia na powierzchnię).
Krok 6
Odcedzone kluchy polej roztopionym masłem oraz posyp startym serem.
Smacznego !