Prawie jak z reklamy – Żeberka a marynacie z coli
Składniki
mięso i marynata
- 1.5 kg mięsnych żeberek wieprzowych
- 0.25 szklanki brązowego cukru
- 0.5 łyżeczki kuminu
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0.5 łyżeczki papryki czerwonej
- 0.33 szklanki Coca Coli
sos i dodatki
- 200 ml Coca Coli
- 1 szklanka ketchupu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 0.33 szklanki octu jabłkowego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 szt papryczki chilli drobno posiekanej
- 0.5 szt cebuli drobno pokrojonej
- 0.5 łyżki musztardy dijon
- 0.5 łyżki oleju
- 1 szt kiść pomidorków koktajlowych
- 1 chlust oliwy z oliwek aromatyzowanej oregano
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 szczpyta świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Żeberka umyć, wytrzeć do sucha i wetrzeć w nie mieszaninę przypraw z colą. Odstawić do lodówki na min 2h, żeby mięso lekko skruszało.
Krok 2
Do garnuszka najlepiej z grubym dnem dać wszystkie składniki sosu i gotować na małym ogniu przez ok 35-40 min. Od czasu do czasu mieszać, żeby sos nie przywarł do dna, a zgęstniał i stracił na swojej objętości.
Krok 3
Piekarnik w opcji Grill rozgrzać do 150 °C. Żeberka wyłożyć na blaszkę i posmarować gotowym sosem, wstawić do piekarnika na górną półkę i piec 1,5 do 2 godzin
Krok 4
Na drugą małą blaszkę dać pomidorki, skropić je oliwą z oliwek i sosem balsamicznym. Włożyć do piekarnika na 20 minut przed końcem pieczenia. Gotowe posypać świeżo zmielonym pieprzem.