Wigilijne pierogi z makiem i bakaliami
Składniki
Ciasto
- 2.5 szklanki mąki pszennej graham (typ 1850)
- 1 szklanka ciepłej wody
Farsz
- 100 g maku
- 1 szklanka mleka
- 100 g suszonych fig
- 100 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Migdały oraz suszone owoce zalewamy uprzednio wodą, aby się namoczyły.
Krok 2
Mak gotujemy przez 30 minut w szklance mleka z dodatkiem ziarenek z laski wanilii.
Krok 3
Z bakalii odlewamy wodę - mielimy je razem z ugotowanym i ostudzonym makiem. Dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny żeby składniki się przegryzły.
Krok 4
Zagniatamy elastyczne ciasto dolewając powoli ciepłą wodę do mąki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki, na które nakładamy porcje farszu i zlepiamy.
Krok 5
Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 6
Pierogi podajemy opcjonalnie z jogurtem naturalnym i cynamonem.