Migdałowy jarmuż z kurczakiem w pomarańczach

Dodany przez: grubywalek (więcej moich przepisów)

We wszystkim, co gotujemy staramy się wykorzystywać zaledwie kilka składników i łączyć je w ciekawy sposób. Nasz prażony jarmuż ma orzechowy aromat, podkreślony dodatkowo przez migdały. Stanowi świetny i zdrowy dodatek do prostego i smacznego obiadu. Wypróbuj migdałowy jarmuż z kurczakiem w pomarańczach!
Obejrzane: 783
Porcje: 2
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Smażony kurczak

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 szczypty soli

Jarmuż

  • 1 pęczek jarmużu
  • 1 garść migdałów
  • 1 szczpyta soli
  • 0.5 pomarańczy
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Pierś z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Każdą jej połówkę pokrój na 4 kawałki. Kolendrę rozetrzyj w moździerzu. Olej rzepakowy wlej do miski, wsyp lubczyk i kolendrę, wymieszaj. Włóż kawałki mięsa i wymieszaj tak, by dokładnie pokryły się olejem i ziołami. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki.

Krok 2

Jarmuż umyj pod bieżącą wodą, odsącz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Wykrój twarde łodygi i porwij na mniejsze kawałki. Migdały posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystko na rozgrzaną patelnię i upraż. Opcjonalnie możesz wcześniej dodać łyżkę oleju rzepakowego i je usmażyć. Posól na końcu, wymieszaj i przełóż do miski.

Krok 3

Rozgrzej suchą patelnię i wyłóż na nią 4 kawałki kurczaka. Nie przykrywaj i nie ruszaj ich, aż ładnie zarumienią się z jednej strony. Dopiero wtedy przekręć na drugą stronę. Posól pod koniec smażenia. W przeciwnym razie mięso się po prostu ugotuje i będzie suche, a trzeba zamknąć pory i usmażyć je tak, by było soczyste. Wyjmij usmażone mięso, przełóż je na talerz, wytrzyj ostrożnie patelnię i wyłóż na nią kolejne 4 kawałki. Postępuj analogicznie.

Krok 4

Pomarańczę umyj pod bieżącą wodą i "wyfiletuj" kilka cząstek. Ułóż jarmuż i kurczaka na talerzu. Na mięsie ułóż kawałki pomarańczy. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×