Migdałowy jarmuż z kurczakiem w pomarańczach
Składniki
Smażony kurczak
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 szczypty soli
Jarmuż
- 1 pęczek jarmużu
- 1 garść migdałów
- 1 szczpyta soli
- 0.5 pomarańczy
Przygotowanie:
Krok 1
Pierś z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Każdą jej połówkę pokrój na 4 kawałki. Kolendrę rozetrzyj w moździerzu. Olej rzepakowy wlej do miski, wsyp lubczyk i kolendrę, wymieszaj. Włóż kawałki mięsa i wymieszaj tak, by dokładnie pokryły się olejem i ziołami. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki.
Krok 2
Jarmuż umyj pod bieżącą wodą, odsącz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Wykrój twarde łodygi i porwij na mniejsze kawałki. Migdały posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Wrzuć wszystko na rozgrzaną patelnię i upraż. Opcjonalnie możesz wcześniej dodać łyżkę oleju rzepakowego i je usmażyć. Posól na końcu, wymieszaj i przełóż do miski.
Krok 3
Rozgrzej suchą patelnię i wyłóż na nią 4 kawałki kurczaka. Nie przykrywaj i nie ruszaj ich, aż ładnie zarumienią się z jednej strony. Dopiero wtedy przekręć na drugą stronę. Posól pod koniec smażenia. W przeciwnym razie mięso się po prostu ugotuje i będzie suche, a trzeba zamknąć pory i usmażyć je tak, by było soczyste. Wyjmij usmażone mięso, przełóż je na talerz, wytrzyj ostrożnie patelnię i wyłóż na nią kolejne 4 kawałki. Postępuj analogicznie.
Krok 4
Pomarańczę umyj pod bieżącą wodą i "wyfiletuj" kilka cząstek. Ułóż jarmuż i kurczaka na talerzu. Na mięsie ułóż kawałki pomarańczy. Smacznego!