Wołowina z karczochami i orzechami
Składniki
- 2 steki z Rostbefu
- 1 pęczek rzodkiewki
- 4 szt topinambur
- 1 pęczek szczypiorek
- 2 cytryny
- olej z orzechów włoskich
- olej rzepakowy do smażenia
- 3 łyżki uprażonych płatków migdałów
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rzodkiewkę oraz topinambura dokładnie umyj i pokrój na krajalnicy lub mandolinie na bardzo cienkie plastry. Plasterki wypłucz po zimną wodą i umieść w wodzie z kostkami lodu na 20 minut.
Wołowinę pozostaw w temperaturze pokojowej przez 30 minut przed smażeniem. Następnie dopraw solą oraz pieprzem i usmaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli wolisz wołowinę bardziej wypieczoną wstaw mięso dodatkowo do piekarnika na 10 minut 160 stopni. Teraz odstaw mięsa na kolejne 10 minut.
Gotową wołowinę pokrój w cienkie plastry i ułóż na talerzu. Odcedź plasterki rzodkiewki i karczochów. Dopraw olejem orzechowym, solą i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany szczypiorek i połóż na mięsie. Posyp migdałami i podawaj.