LASAGNE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI, ZAPIECZONA POD ŻÓŁTYM SEREM
Składniki
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 500 ml przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów w puszce
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g tartego żółtego sera
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- ¼ kostki masła do nasmarowania formy
Przygotowanie:
Krok 1
Sos beszamelowy: ¼ kostki g masła, 1/3 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, sól sodowo-potasowa, pieprz
Krok 2
Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku, wrzuć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę, selera naciowego. Podsmażaj 5 minut, potem wrzuć warzywa do miski.
Krok 3
W tym samym garnku podsmaż dokładnie mięso, dodaj do niego warzywa i koncentrat pomidorowy. Podsmażaj cały czas mieszając. Dodaj tymianek, rozmaryn oraz cukier i 2 ząbki pokrojonego czosnku i całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut.
Krok 4
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, mieszając do momentu, aż całość się połączy. Zalej wszystko mlekiem i zagotuj, dopraw solą i gałką muszkatołową.
Krok 5
Formę nasmaruj masłem i wykładaj na przemian warstwami: farsz mięsny, beszamel, makaron, farsz mięsny, itd. Zakończ warstwą beszamelu.
Krok 6
Całość posyp serem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 45 minut.
Krok 7
Po wyjęciu z piekarnika lasagne powinna odpocząć w formie przez 15 minut, następnie podziel ją na porcje i nałóż na talerz.