Wątróbka w sosie malinowym
Składniki
Wątróbka
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 3 liście jarmużu
- 2 łyżki mąki
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
Sos
- 350 g malin
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 0.25 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Jarmuż blanszować 2 minuty w gotującej się wodzie z dodatkiem szczypty soli i łyżeczki cukru (porwane liście bez grubych nerwów włożyć do gotującej się wody). Po 2 minutach przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem i wystudzić, odsączyć na sicie.
Krok 2
Maliny zalać winem. Dodać zioła prowansalskie i gotować 10 minut na wolnym ogniu. W między czasie doprawić do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem. Ugotowane przetrzeć przez sito i usunąć pestki.
Krok 3
Cebulę obrać, pokroić w krążki, obsmażyć na oleju, odłożyć na bok.
Krok 4
Wątróbkę oczyścić, obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju po kilka minut z każdej strony. Wątróbka powinna być miękka i soczysta w środku, ale nie krwista!
Podawać na ciepło z cebulką, jarmużem i sosem malinowym.