Kacze wątróbki na sałacie glazurowane musem cebulowym
Składniki
- 30 dkg kaczych wątróbek
- 10 dkg polędwicy łososiowej w plastrach
- pół sałaty lodowej
- 1 średni pomidor
- pół świeżego ogórka
- 2 cebule czerwone
- 2 duże szczypty ruccoli
- pół jabłka
- 50 ml musztardy sarepskiej
- 50 ml octu jabłkowego
- 50 ml oliwy extra vergine
- do smaku kurkuma
- do smaku sezam
- do smaku cukier
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Dressing jabłkowy
Obrane ze skórki jabłko trzemy na tarce do ziemniaków (tak aby powstał mus). Zalewamy szybko octem jabłkowym i mieszamy, dodajemy 25 ml extra vergine, dodajemy soli, pieprzu i cukru do smaku. Dodajemy szczyptę kurkumy dla koloru.
Krok 2
Mus cebulowy
1 ½ cebuli kroimy w kostkę i smażymy na oliwie do miękkości. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy musztardę i blendujemy. Doprawiamy szczyptą cukru do smaku.
Krok 3
Przygotowanie potrawy
Poszarpaną sałatę lodową mieszamy z ruccolą i układamy na talerzu. Pomidora kroimy w kostkę, ogórka w półplasterki i kładziemy na sałacie. Polewamy dressingiem jabłkowym. Wątróbkę obieramy ze skórek i smażymy na oleju (uwaga, trzeba przykryć siatkową pokrywką bo może strzelać). Jak wątróbki będą już rumiane dodajemy pociętą w paski polędwicę łososiową. Układamy wszystko na sałacie. Na wątróbki nakładamy nożem mus cebulowy i posypujemy sezamem. Przyozdabiamy krążkami czerwonej cebuli.