Tajski gulasz wołowy
Składniki
- 500 g mięsa wołowego
- 2 liście laurowe
- 0.5 papryczki chili
- kora cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 200 g kiełków soi
- kolendra
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku (najlepiej o nieprzywierającym dnie). Dodajemy liście laurowe, anyż, cynamon, czosnek, chili, sos sojowy i cukier. Zalewamy zimną wodą do poziomu mięsa i na małym ogniu dusimy około 2-2,5 godziny (w razie, gdyby woda zbyt szybko odparowywała - podlewamy mięso odrobiną gorącej wody).
Krok 2
Przed końcem gotowania dodajemy kiełki sojowe. Gdyby danie było dla Was za mało słone, dodajcie jeszcze trochę sosu sojowego. Jeżeli zbyt mało ostre – możecie dodać łyżeczkę pasty chili.
Krok 3
Wołowinę wraz z sosem przekładamy do miseczek napełnionych ryżem lub makaronem ryżowym i posypujemy odrobiną kolendry.
Smacznego!