Kapusta z grzybami
Składniki
- 1000 g kiszonej kapusty
- 60 g suszonych grzybów
- 250 g cebuli
- 300 g ciecierzycy
- 4 łyżki oleju
- 0.5 łyżeczki kminku
- 0.5 łyżeczki zielonego ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy do niej grzyby, kapustę i ciecierzycę wraz z zalewą. Wszystko przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodajemy 2 pozostałe łyżki oleju i mieszamy.
Krok 2
Nie wylewajmy wody, w której moczyły się grzyby. Jeśli kapusta wyda się nam zbyt sucha, w trakcie duszenia możemy ją podlać wodą z grzybów.