Chrupiący kurczak pieczony w majonezie
Składniki
- 4 ćwiartki kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0.5 szklanki majonezu
- 1 łyżka soli, pieprzu, przypraw
- 1 łyżka tłuszczu
Przygotowanie:
Krok 1
Ćwiartki kurczaka (udka, skrzydełka, piersi) myjemy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do kurczaka (jak kto woli). Dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną cebulę, dwa ząbki czosnku. Przyprawione części kurczaka zabezpieczamy folią i wstawiamy w misce do lodówki na noc.
Krok 2
Następnego dnia przygotowujemy kurczaka do pieczenia:
natłuszczamy blachę do pieczenia, każdą część kurczaka nasmarowujemy majonezem kętrzyńskim (zużycie - ok. pół słoiczka) i przekładamy na blachę.
Krok 3
Wstawiamy kurczaka do piekarnika z termoobiegiem, pieczemy w temp. ok. 160 stopni, ok. 90-100 minut.
Krok 4
Jeśli kurczak zbyt szybko zacznie się przypiekać, temperaturę piekarnika można nieco obniżyć o 10 stopni mniej albo mięso przykryć folią aluminiową.
Krok 5
Podajemy z ziemniaczkami i surówką sezonową. Pycha.