Kapusta włoska faszerowana i purée z topinamburu

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Topinambur wraca do łask, warzywo wyparte swego czasu przez ziemniaki, teraz uważane za swoisty rarytas. Jako dodatek do dań, w postaci purée, sprawdza się wyśmienicie.
Obejrzane: 1536
Porcje: 5
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Kapusta z mięsem

  • 10 dużych liści kapusty włoskiej
  • 1kg mielonego mięsa z indyka
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 1/2 czerstwej bułki (kajzerki) (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Purée z topinamburu

  • 8 bulw topinamburu
  • 1 por (biała część)
  • 1/2 łyżki masła lub 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • sól
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Purée z topinamburu trzeba przygotować wcześniej, ponieważ sam topinambur (obrany) musi się gotować około godzinę w osolonej wodzie. Pora oczyścić, drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Ugotowany topinambur odcedzić, przełożyć do rondla, dodać podsmażonego pora, zmiksować lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać tymianek i mleko, doprawić solą, gotować około 10 minut.

Krok 2

Piekarnik na 150°C.
Sparzyć liście kapusty w gorącej wodzie, odciąć grube nerwy. Bułkę namoczyć w mleku. Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać z bułką, cebulą, jajkiem, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście kapusty i zawijać jak gołąbki. Układać w naczyniu do zapiekania. Podlać szklanką wody i sosem sojowym. Przykryć i piec około 45 minut. Podawać z purée i z sosem, u mnie grzybowy.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×