Kapusta włoska faszerowana i purée z topinamburu
Składniki
Kapusta z mięsem
- 10 dużych liści kapusty włoskiej
- 1kg mielonego mięsa z indyka
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko (opcjonalnie)
- 1/2 czerstwej bułki (kajzerki) (opcjonalnie)
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Purée z topinamburu
- 8 bulw topinamburu
- 1 por (biała część)
- 1/2 łyżki masła lub 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Purée z topinamburu trzeba przygotować wcześniej, ponieważ sam topinambur (obrany) musi się gotować około godzinę w osolonej wodzie. Pora oczyścić, drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Ugotowany topinambur odcedzić, przełożyć do rondla, dodać podsmażonego pora, zmiksować lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać tymianek i mleko, doprawić solą, gotować około 10 minut.
Krok 2
Piekarnik na 150°C.
Sparzyć liście kapusty w gorącej wodzie, odciąć grube nerwy. Bułkę namoczyć w mleku. Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać z bułką, cebulą, jajkiem, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście kapusty i zawijać jak gołąbki. Układać w naczyniu do zapiekania. Podlać szklanką wody i sosem sojowym. Przykryć i piec około 45 minut. Podawać z purée i z sosem, u mnie grzybowy.