Królik confit
Składniki
- 4 tylne nogi królika
- 2 combry z królika
- 3 ząbki obranego czosnku
- 9 ząbków nie obranego czosnku
- 4 liście laurowe
- 20 ziaren pieprzu czarnego
- 6 gałązek rozmarynu
- sól
- tłuszcz
Przygotowanie:
Krok 1
5 ziaren pieprzu zemleć, gałązkę rozmarynu i 3 ząbki czosnku posiekać, wymieszać z solą i natrzeć przyprawami mięso. Odstawić na noc do lodówki.
Krok 2
Do naczynia do zapiekania włożyć pozostałe przyprawy, królika i zalać ciepłym tłuszczem. Tłuszczu musi być tyle, aby przykryć mięso.
Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia.
Papier ma dotykać do tłuszczu.Tłuszcz do confitowania - masło, gęsi smalec lub olej.
Krok 3
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 -150 stopni i piec około 2 – 2,5 godziny. Piec, aż mięso będzie miękkie.