Polędwiczka z papryką w winnym sosie
Składniki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 750 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
- 1 cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 75 ml Madery (lub Porto)
- 175 g pieczarek, małe w całości, większe pokrojone
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietanki 18%
Przygotowanie:
Krok 1
Na dużej patelni, na dużym ogniu podgrzej masło z olejem, dopraw sola i pieprzem medaliony z polędwiczki. Gdy masło będzie już porządnie rozgrzane obsmaż kotleciki po około 3 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je łyżką durszlakową na ręczniki papierowe aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Do tej samej patelni wrzuć cebulę wraz z papryką i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Następnie wsyp mieloną paprykę, posyp całość mąką i smaż przez kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj bulion, po czym postaw ponownie na ogniu i dodaj wino, grzyby i koncentrat pomidorowy. Gotuj całość przez kolejne 2-3 minuty .
Po tym czasie włóż do patelni polędwiczkę i dopraw całość do maku. Przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut lub do momentu, aż kotleciki przestaną być różowe w środku.
Wmieszaj śmietanę, dopraw ponownie jeżeli jest to konieczne i podawaj.