Polędwiczka z papryką w winnym sosie

Dodany przez: karmelowy.pl (więcej moich przepisów)

Polędwiczka z papryką w winnym sosie
Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera.Doskonały pomysł na obiad w pracowitym tygodniu. Polecam Na dużej patelni, na dużym ogniu podgrzej masło z olejem, dopraw sola i pieprzem medaliony z polędwiczki. Gdy masło będzie już porządnie rozgrzane obsmaż kotleciki po około 3 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je łyżką durszlakową na ręczniki papierowe aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Do tej samej patelni wrzuć cebulę wraz z papryką i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Następnie wsyp mieloną paprykę, posyp całość mąką i smaż przez kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj bulion, po czym postaw ponownie na ogniu i dodaj wino, grzyby i koncentrat pomidorowy. Gotuj całość przez kolejne 2-3 minuty . Po tym czasie włóż do patelni polędwiczkę i dopraw całość do maku. Przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut lub do momentu, aż kotleciki przestaną być różowe w środku. Wmieszaj śmietanę, dopraw ponownie jeżeli jest to konieczne i podawaj.
Obejrzane: 720
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 750 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 1 cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 75 ml Madery (lub Porto)
  • 175 g pieczarek, małe w całości, większe pokrojone
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietanki 18%

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Na dużej patelni, na dużym ogniu podgrzej masło z olejem, dopraw sola i pieprzem medaliony z polędwiczki. Gdy masło będzie już porządnie rozgrzane obsmaż kotleciki po około 3 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je łyżką durszlakową na ręczniki papierowe aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Do tej samej patelni wrzuć cebulę wraz z papryką i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Następnie wsyp mieloną paprykę, posyp całość mąką i smaż przez kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj bulion, po czym postaw ponownie na ogniu i dodaj wino, grzyby i koncentrat pomidorowy. Gotuj całość przez kolejne 2-3 minuty .
Po tym czasie włóż do patelni polędwiczkę i dopraw całość do maku. Przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut lub do momentu, aż kotleciki przestaną być różowe w środku.
Wmieszaj śmietanę, dopraw ponownie jeżeli jest to konieczne i podawaj.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×