Karmelizowany kurczak z imbirem i kolendrą
Składniki
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 0.75 kubka brązowego cukru
- 0.33 kubka octu ryżowego
- 0.33 kubka sosu sojowego
- 0.33 kubka zimnej wody
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju
- 0.5 kubka prażonych orzeszków ziemnych
- 1 pęczek kolendry
- 12 zielonych fasolek szparagowych
Przygotowanie:
Krok 1
Najpierw przygotuj podudzia: ściągnij z nich skórę i oddziel mięso od kości. Mięso pokrój w kostkę ok 2x2cm. Nie jest problemem jeśli kawałki mięsa będą różnej wilkości. Do tej potrawy najlpesze są podudzia ze względu na to, że mieso jest bardziej soczyste. Pierś z kurczaka może wyjść za sucha.
Krok 2
Wymieszaj w naczynu: brązowy cukier, wodę, sos rybny, ocet ryżowy, sos sojowy, czosnek i imbir do całkowietego rozpuszczenia sie cukru. Odstaw.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kurczaka smaż ok 1 min często mieszając.
Krok 4
Kurczaka zalej 1/3 przygotowanego wcześniej sosu (krok 2). Zrdeukuj gaz do średniego, co chwilę mieszaj mięso aż do zredukowania płynu, ok 7-8 min.
Krok 5
Wlej pozostały sos (krok 2) oraz dodaj pokrojoną fasolkę szparagową. Gotuj do momentu kiedy kurczak będzie miękki, około 5 minut.
Krok 6
Na koniec dodaj orzeszki ziemne wczeniej uprażone na patelni. Gotuj 2 do 3 min.
Udekoruj kolendrą i podawaj.