Karmelizowany kurczak z imbirem i kolendrą

Dodany przez: Marcello (więcej moich przepisów)

Kurczak w nowej odsłonie, naprawdę ciekawy smak
Obejrzane: 5414
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 0.75 kubka brązowego cukru
  • 0.33 kubka octu ryżowego
  • 0.33 kubka sosu sojowego
  • 0.33 kubka zimnej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 0.5 kubka prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 pęczek kolendry
  • 12 zielonych fasolek szparagowych

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Najpierw przygotuj podudzia: ściągnij z nich skórę i oddziel mięso od kości. Mięso pokrój w kostkę ok 2x2cm. Nie jest problemem jeśli kawałki mięsa będą różnej wilkości. Do tej potrawy najlpesze są podudzia ze względu na to, że mieso jest bardziej soczyste. Pierś z kurczaka może wyjść za sucha.

Krok 2

Wymieszaj w naczynu: brązowy cukier, wodę, sos rybny, ocet ryżowy, sos sojowy, czosnek i imbir do całkowietego rozpuszczenia sie cukru. Odstaw.

Krok 3

Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kurczaka smaż ok 1 min często mieszając.

Krok 4

Kurczaka zalej 1/3 przygotowanego wcześniej sosu (krok 2). Zrdeukuj gaz do średniego, co chwilę mieszaj mięso aż do zredukowania płynu, ok 7-8 min.

Krok 5

Wlej pozostały sos (krok 2) oraz dodaj pokrojoną fasolkę szparagową. Gotuj do momentu kiedy kurczak będzie miękki, około 5 minut.
    

Krok 6

Na koniec dodaj orzeszki ziemne wczeniej uprażone na patelni. Gotuj 2 do 3 min.
Udekoruj kolendrą i podawaj.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×