Bigos wegetariański
Składniki
- 1 kg białej kapusty poszatkowanej
- 1 kg kapusty kiszonej (najlepiej z dodatkiem marchewki)
- 2 cebule
- 0.5 opakowania pajdy z jabłkiem i cebulką
- 20 dkg pieczarek
- 1 opakowanie tofu wędzonego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- szczypta soli
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- szczypta pieprzu
- majeranek
Przygotowanie:
Krok 1
Kapustę kiszoną odciskamy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Po 15 minutach dodajemy kapustę białą i dalej gotujemy ok godziny. Obrane i opłukane pieczarki kroimy w kostkę, tak samo kroimy cebulę. Wrzucamy smalczyk na patelnię, roztapiamy, dodajemy cebulę i pieczarki i dusimy. Tofu kroimy w drobną kostkę. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy tofu i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty,mieszamy z koncentratem, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem przez kolejną godzinę. Po tym czasie bigos jest gotowy do zjedzenia, ale wiadomo, że najlepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Smacznego!!!