Karp migdałowy
Składniki
Składniki potrzebne do przygotowania karpia
- 800 g karpia
- 60 g płatków migdałowych
- cytryna
- jajko
- mąka
- sól
- pieprz
Składniki na sosy
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 80 ml miodu pitnego
- 1 łyżka miodu
- 80 ml śmietany 36%
- jabłko
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonanie sosu orzechowo - migdałowego:
Orzechy i migdały grubo posiekać i uprażyć na patelni. Wlać miód pitny (użyj czwórniaka) i miód. Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu - od czasu do czasu mieszając. Gdy sos nieco się zredukuje, dodać śmietanę i nadal podgrzewać. Sos jest gotowy, gdy śmietana się zredukuje i lekko zgęstnieje.
Krok 2
Wykonanie sosu chrzanowo - jogurtowego:
Jabłko obrać. Pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłko ugotować do miękkości i zblendować. Jogurt, chrzan i mus jabłkowy wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Przygotowanie karpia:
Płaty karpia (dwa płaty po 400 g) oczyścić z łusek. Usunąć ości z części brzusznej i odciąć płetwy. Karpia umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z płatów podzielić na cztery części. Cytrynę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Każdy kawałek posypać solą, pieprzem i skórką z cytryny (od strony mięsa).
Krok 4
Jajko wbić na talerz i roztrzepać. Na osobne talerzyki wsypać mąkę i płatki migdałowe.
Kawałki karpia obtaczamy w mące, jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa).
Krok 5
Karpia kładziemy na rozgrzanej patelni - płatkami do dołu i smażymy z obu stron na złoto - brązowy kolor. Gotowego karpia przekładamy na blachę pokrytą folią aluminiową i wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
Krok 6
Karpia w migdałach podajemy z wcześniej przygotowanymi sosami.