Bigos z młodej kapusty
Składniki
- 1 duża główka młodej kapusty
- 200 g kiełbasy
- 300 g schabu pokrojonego w 2 cm kawałki
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka, starta
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 liście laurowe
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- sól do smaku
- 1 łyżka ocet winny
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
- słodka papryka do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
W dużym garnku umieść kapustę, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe i wlej wody do połowy jej wysokości. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia i gotuj około 15-20 minut.
W międzyczasie na średnim ogniu rozgrzej patelnię z odrobiną oleju rzepakowego i wrzuć cebulę. Podsmaż ją do zeszklenia po czym włóż mięso wraz z kiełbasą. Dopraw solą, pieprzem i papryką, po czym smaż do zarumienienia przez około 10 minut i przełóż całość do gotującej się kapusty.
Dopraw bigos koncentratem pomidorowym, gotuj kilka minut i następnie dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Podawaj posypany koperkiem, z ziemniakami lub chlebem.