Kurczak 5 smaków z jarmużem
Składniki
- 450 g piersi z kurczaka
- 150 g jarmużu
- 200 g kukurydzy
- 250 g żółtej marchewki
- 100 g szalotki
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5smaków
- 100 g prażonych orzeszków ziemnych
- 400 ml wywaru z kurczaka
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki białego sezamu
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie paski.
Krok 2
Obraną szalotkę siekamy w średnie pióra, a marchew w cienkie paski.
Krok 3
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na rumiano pokrojoną pierś z kurczaka. Doprawiamy połową sosu sojowego, ściągamy na talerz.
Krok 4
Na tłuszcz pozostały ze smażenia kurczaka wrzucamy pokrojoną marchewkę i cebulę oraz jarmuż. Ciągle mieszając smażymy około 3 minut.
Krok 5
Dodajemy mini kukurydzę, posiekaną w mniej więcej 1 cm kawałki oraz podsmażoną pierś z kurczaka. Zalewamy wywarem i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty.
Krok 6
Ocet winny mieszamy z przyprawą chińską 5smaków i pozostałym sosem sojowym. Dodajemy do warzyw z mięsem, mieszamy, ściągamy z ognia. Wlewamy olej sezamowy, wrzucamy prażone orzechy ziemne.
Krok 7
Doprawiamy do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. W razie potrzeby możemy zagęścić sos odrobiną mąki kukurydzianej.
Krok 8
Kurczaka 5smaków podajemy z ryżem jaśminowym, ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.